Give Daily CTET (Central Teaching Eligibility Test) Practice Test and Prepare for the CTET Paper 1 and Paper 2 Exam. The Exam Guru Institute provides the Best CTET Coaching in Delhi for the CTET Paper 1 and 2.

For the best preparation of the CTET Exam, The Exam Guru provides Daily CTET Practise Tests and Online Mock Test Series to all students.

If student Enroll for the classroom coaching, then the CTET Online Test Series is Free of Cost. To Start the Online Mock Test Series you need to Login or Signup on The Exam Guru Test Prep App.

Subscribe to Daily CTET Practice Test




CTET Daily Practice Test

Start the Practice test and prepare for the CTET Exam.

Q1. Development starts from

(a) the stage of infancy
(b) the pre-childhood stage
(c) the post-childhood stage
(d) the pre-natal stage

Click to See Answer

Correct Answer: (d) the pre-natal stage

Q2. A student says, “My mother ringed Principal Ma’am last night.” As a teacher, your response should be:

(a) Oh really, your mother rang up Principal Ma’am last night. Did she seek an appointment with her?
(b) Dear child, you are not using the correct form of verb.
(c) It should not be ‘ringed,’ it should rather be ‘rang’.
(d) Why don’t you listen carefully? As I told you earlier, it should be rang, not ringed.

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q3. Identify the correct statement pertaining to the ‘cephalocaudal principle of child development’.

(a) Development is from head to foot.
(b) Development is from foot to head.
(c) Development is from core to periphery.
(d) Development is from left hand to right hand.

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q4. Which of the following statements is true regarding the role of heredity and environment in human development?

(a) The role of environment is almost fixed, whereas the impact of heredity can be altered.
(b) The theories based on ‘behaviorism’ are largely based on the role of ‘nature’ in human development.
(c) The relative effects of heredity and environment vary in different areas of development.
(d) The policy of compensatory discrimination of the Government of India is based on the role of ‘nature’ in human development.

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q5. Following are the features of an anecdotal record except that

(a) it is an accurate description of events
(b) it describes the personal development or social interactions of a child
(c) it is a factual report with enough details
(d) it is a subjective evidence of behaviour and therefore does not provide feedback for scholastic area

Click to See Answer

Correct Answer: (d)

Q6. Features assigned due to social roles and not due to biological endowment are called

(a) gender role attitudes
(b) gender role strain
(c) gender role stereotypes
(d) gender role diagnosticity

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q7. Zone of proximal development in the Vygotsky theory implies that

(a) the tasks too difficult for children can be accomplished with an adult’s support
(b) the teacher’s interference hampers learning
(c) development is a proximal zone of growth
(d) learning only takes place in formal settings

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q8. ‘Socialisation’ means

(a) following social norms strictly
(b) adjusting in the society
(c) revolting against social norms
(d) understanding the social diversity

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q9. A teacher found that a student was facing difficulty in drawing a square. He assumed that this student would also find drawing a diamond difficult. He applied which of the following principles to arrive at this assumption?

(a) Development tends to follow an orderly sequence.
(b) Development is salutatory.
(c) Development is gradual.
(d) Development happens differently in different people.

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q10. Which of the following is not a feature of a child-centered approach?

(a) Children are active participants.
(b) Every child is unique.
(c) Every child has a right to education.
(d) Every child makes his/her own curriculum.

Click to See Answer

Correct Answer: (d)

Q11. Which of the following pairs is least likely to be a correct match?

(a) Children enter in the world with certain knowledge about language – Chomsky
(b) Language and thought are initially two different activities – Vygotsky
(c) Language is contingent on thought – Piaget
(d) Language is a stimulus in environment – B. F. Skinner

Click to See Answer

Correct Answer: (d)

Q12. Which of the following figures correctly depicts development according to Piaget’s development theory?

a)

b)

c)

d)

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q13. The statement “An important precondition for the proper development of a child is ensuring her/his healthy physical development”

(a) is untrue as physical development does not affect the other domains of development in any way
(b) may be incorrect as development varies from individual to individual
(c) is true because physical development occupies the topmost place in the sequence of development
(d) is true because physical development is related to the other domains of development

Click to See Answer

Correct Answer: (d)

Q14. Which one of the following is true?

(a) Androgens are female hormones.
(b) Estrogens are male hormones.
(c) Progesterone is not responsible for the high-pitched voice of girls.
(d) Both androgens and estrogens are present in girls and boys at puberty.

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q15. “Thought not only determines language but also precedes it” was an idea put forward by

(a) Jean Piaget
(b) Kohlberg
(c) Vygotsky
(d) Pavlov

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Get Coaching for the CTET Paper 1 and 2 from The Exam Guru.

(Free Daily Practice Tests and Online Mock Test Series Included)

Q16. The intellectual development of a child is related to assimilation and ____________.

(a) Arrogance
(b) Schema
(c) Accommodation
(d) Adjustment

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q17. Development of concepts is a part of

(a) emotional development
(b) intellectual development
(c) physical development
(d) social development

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q18. According to Vygotsky, zone of proximal development is

(a) zone demarking the support offered by the teacher
(b) the gap between what the child can do independently and with assistance
(c) the amount and nature of support provided to the child to achieve her potential
(d) what the child can do on her own which cannot be assessed

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q19. Which of the following is a feature of inclusive education?

(a) Celebrates diversity in a classroom
(b) Encourages teachers’ input
(c) Conducts games
(d) Includes teachers from specific groups

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q20. Seema learns every lesson very quickly, but Leena takes longer to learn them. It denotes the developmental principle of

(a) continuity
(b) general to specific
(c) individual differences
(d) interrelationships

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q21. What does scaffolding refer to?

(a) Support from adults in learning
(b) Recapitulation of previous learning
(c) Accelerating the process of assessment
(d) Providing a stable environment to children

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q22. Understanding the principles of development of a child helps a teacher in

(a) identifying the social status of the learner
(b) identifying the economic background of the learner
(c) rationalising why the learner ought to be taught
(d) effectively catering to the different learning styles of learners

Click to See Answer

Correct Answer: (d)

Q23. Which concept was given by Vygotsky?

(a) Tuning
(b) Tutoring
(c) Pendulum problem
(d) Zone of proximal development

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q24. The story of ‘Heinz’s Dilemma’ is based on

(a) Vygotsky’s theory
(b) Kohlberg’s theory
(c) Piaget’s theory
(d) Binet’s theory

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q25. Which of the following is a critique of the theory of multiple intelligences?

(a) Multiple intelligences are only the ‘talents’ present in intelligence as a whole.
(b) Multiple intelligences provide students to discover their propensities.
(c) It overemphasises practical intelligence.
(d) It cannot be supported by empirical evidence at all.

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q26. At which stage do children display animism?

(a) Sensorimotor stage
(b) Preoperational stage
(c) Concrete operational stage
(d) Formal operational stage

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Q27. Children in primary schools are at which of the following stages as proposed by Lawrence Kohlberg?

I. Obedience and punishment orientation
II. Individualism and exchange
III. Good interpersonal relationships
IV. Social contract and individual rights

(a) I and IV
(b) I and III
(c) II and I
(d) II and IV

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q28. According to Piaget’s theory, children learn by

(a) memorising information by paying due attention
(b) scaffolding provided by more able members of the society
(c) the processes of adaption
(d) changing their behaviour when offered appropriate rewards

Click to See Answer

Correct Answer: (c)

Q29. Christina took her class for a field trip, and after coming back, she discussed the trip with her students. This signifies

(a) assessment of learning
(b) assessment for learning
(c) learning for assessment
(d) learning of assessment

Click to See Answer

Correct Answer: (a)

Q30. Environmental factors that shape development include all of the following except

(a) quality of education
(b) physique
(c) quality of nutrition
(d) culture

Click to See Answer

Correct Answer: (b)

Subscribe to Daily CTET Practice Test



Join Our Premium Courses and Get “Free Online Mock Tests” and “Current Affairs PDF

 

Call or Whats app for more information : +919999659449


Request a Call Back

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.